top of page

Středeční větičky 26.06.2024

 

Ladik Větvička - Hovory z Lán

26. červen v dějinách:


  • V roce 1960 se narodil Jaroslav Foldyna, český politik: „Pan prezident Václav Klaus se v otázce Srbska a Kosova zachoval jako čestný muž, politik hodný titulu, prezident republiky.“

  • V roce 1968 byla v Československu zrušena cenzura. Bohužel ne nadlouho.


IDnes: Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a vrátil se do Austrálie. Zakladatel WikiLeaks Julian Assange před americkým soudem na souostroví Severní Mariany přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací. Soud následně schválil jeho dohodu s prokuraturou a pustil ho na svobodu. Následně se Assange vydal soukromým letadlem do rodné Austrálie a krátce po půl osmé večer místního času přistál v Canbeře. Soudkyně řekla, že trest, který Assange dostal, si již odpykal v Británii. Tam Australan strávil ve vězení více než pět let. Dvaapadesátiletý někdejší počítačový expert se během tříhodinového soudního jednání přiznal k jednomu bodu obžaloby, kterým je spiknutí s cílem získat a zveřejnit utajované informace o americké národní obraně. Prohlásil ale, že se domníval, že jeho aktivity chrání první dodatek americké ústavy, který garantuje svobodu slova.


Vidlák: Klaus Šváb měl totiž pravdu… Velký reset bude. Akorát on myslel, že to bude díky covidové pandemii a myslel, že Západ z toho vyjde nejlépe, jen se řádně nakrmí na neštěstí zbytku světa. Nakonec reset zařídí Rusové a díky válečnému fanfaronství západních elit to bude reset jako sviňa. Málokdo si podrží to, co považoval za své. Málokdo bude žít život, jak si ho vysnil.

A stane se to ještě před americkými volbami. Ledaže by zbabělost elit zvítězila nad jejich chamtivostí a nenažraností.

Připravujme se! Jakékoliv náklady na odpor v současnosti jsou směšné proti tomu, jaké náklady nám vyvstanou pak, až se NATO začne bít s Rusy zcela nepokrytě. Teď jsme ještě civilisté. Pak už budeme jen militanti, náckové a západní verbež určená k anihilaci. Ukrajinci ještě měli kam zdrhnout. My už moc možností mít nebudeme.


Slovenská pravda: Úrad vlády SR v stredu vyjadril znepokojenie nad tým, že výroky schvaľujúce májový atentát na premiéra Roberta Fica (Smer) považuje česká polícia za prejav slobody slova. České policajné prezídium v ​​reakcii uviedlo, že polícia je viazaná príslušnými právnymi predpismi. Doplnil, že podľa českej legislatívy hrozí za verejné schvaľovanie spáchaného zločinu odňatie slobody na jeden rok.


První zprávy: Překročení červené linie: Maďarsko napadne rozhodnutí EU. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó oznámil, že Budapešť plánuje napadnout rozhodnutí Evropské unie o přidělení 1,4 miliardy eur ze zmrazených ruských aktiv na vojenskou podporu Ukrajiny. Ministr uvedl, že EU překračuje „červenou linii“ tím, že využívá 1,4 miliardy eur z těchto aktiv k financování dodávek zbraní Ukrajině, a to navzdory odporu Maďarska. Lamentoval, že „válečné nadšení zaslepilo ty, kteří rozhodují“ v rámci EU, a varoval, že Maďarsko zvažuje „právní cesty“ k napadení tohoto rozhodnutí.


Michal&Petr: Na území Ruska byl už přemístěn první tisíc palestinských uprchlíků, a pro letošek už Gosudarstvo schválilo importní kvótu na dalších 42 tisíc Palestinců. Už v dubnu 2024 vydala vláda Ruska nařízení jednotlivým Gubernátorům, aby připravili podmínky pro přijetí Palestinců. Uprchlíci mají být podle přílohy nařízení rozmísťováni po 500 osobách do vybraných oblastí Ruska. Řízení velké části imigrace Palestinců do Ruska dostal na starosti Magomed Megomedov, zástupce Ministra vnitra Dagestánu, který osobně zajišťuje vydávání ruského občanství a dalších dokladů těmto lidem. Jednotlivé gubernie ubytovávají první Palestince v hotelech, sanatoriích, léčebnách a rekreačních zařízeních. Území, na kterém Putin zatím Palestince nařizuje ubytovávat, se dá popsat jako střední a dolní tok řek Volha a Don, a Severní Kavkaz. V Čečensku dostávají Palestinci navíc zvláštní příplatek 100 000 rublů na hlavu, (27 000 CZK), a místní vůdce Kadyrov už pro ně v Grozném nařídil okamžitě postavit novou čtvrť “zahradních domků”.


Richard Perman: Severní Korea se stala nezranitelnou kvůli dohodě o vzájemné vojenské pomoci s Ruskem. Prohlásil to bývalý důstojník amerických zpravodajských služeb Scott Ritter v éteru Youtube kanálu Sabby Sabs. Podle něj bude KLDR chráněna před případnými útoky zejména díky zbraním, které jí poskytne Rusko. Kromě toho Ritter dodal, že země bude s Moskvou spolupracovat jako strategický partner, takže kdokoli na ni bude chtít zaútočit, bude muset bojovat s Ruskem.

- Britský poslanec Andrew Bridgen varuje svět, že NATO plánuje útok pod falešnou vlajkou na jedno z evropských měst s použitím jaderné "špinavé bomby" a obvinit z toho Rusko.

- Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že na Ukrajinu je dováženo vyhořelé jaderné palivo a odpad z nebezpečného chemického průmyslu, který lze použít k vytvoření „špinavé bomby“. „Hlavní dodávací trasy jsou organizovány přes Polsko a Rumunsko, přičemž na organizační, logistické a finanční záležitosti osobně dohlíží vedoucí kanceláře prezidenta Ukrajiny Andrej Jermak,“ řekl náčelník vojsk radiační, chemické a biologické ochrany Ozbrojených sil RF Kirillov.


Izvestia: Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že byly zničeny tři odpalovací zařízení amerického systému HIMARS, transportní nakládací vůz a také zahraniční specialisté, kteří zajišťovali jejich použití. Operace se zúčastnilo operačně-taktické letectvo, bezpilotní letouny, raketová vojska a dělostřelectvo z uskupení vojsk Ozbrojených sil Ruska. Kromě toho byla zasažena montážní dílna a přípravná místa pro vypuštění dronů Ozbrojených sil Ukrajiny a nahromadění nepřátelské živé síly a vojenské techniky ve 109 okresech.


EuroAsia Daily: Státní duma Ruské federace se připojuje k výzvám expertů k sestřelení amerických průzkumných dronů v Černém moři, protože představují hrozbu pro bezpečnost jihu Ruska.

„Přítomnost amerických průzkumných dronů, které nejen skenují povrch a identifikují cíle, ale také poskytují navigační podporu pro navádění raket během úderů ukrajinských ozbrojených sil na Krym, představují hrozbu pro bezpečnost jihu Ruska. Musíme jednat v souladu s mezinárodním právem, které Rusko plně dodržuje, ale hlavní věcí je chránit zájmy své země,“ prohlásil zástupce krymské oblasti, generálmajor v záloze Leonid Ivlev.


ČTK: Český ministr zahraničí Jan Lipavský odsoudil rozhodnutí Ruska uvalit protirestrikční opatření na zdroje vysílání ze zemí EU. Z více než 80 evropských publikací, jejichž vysílání v Ruské federaci bylo od úterý zablokováno, jsou i Česká televize a zpravodajství Seznam Zprávy. Lipavsky obvinil ruská média ze šíření propagandy, zatímco evropská média jsou podle jeho názoru „nezávislá, mají své vlastní kodexy a jsou ve skutečnosti objektivní a kritická“.

Mám takový dojem, že ten obtloustlý chlapeček, nainstalovaný do funkce ministra zahraničí, nám dělá reklamu po celém světě. Nic není více k smíchu než slova o objektivní a kritické ČT a propagandistickém serveru Seznam zprávy…


Srbsko: Prezident Srbska Aleksandar Vučić dnes na otázku novináře z Kosova, zda uzná nezávislost Kosova, řekl, že uznává jen Chartu Organizace spojených národů a rezoluci Rady bezpečnosti OSN 1244. Zdůraznil, že Srbsko plnilo své mnohé závazky, soudnictví, regionální policie, desky, dokumenty a druhá strana nedělala nic jiného, ​​než mučila a terorizovala srbský lid.



V roce 2024 přešlo předsednictví zemí BRICS na Rusko. Žádné ruské akce v Severovýchodním vojenském okruhu, žádné sankce „celého civilizovaného světa“ v čele se Spojenými státy neovlivnily rozhodnutí členských zemí BRICS – Brazílie, Indie, Čína a Jižní Afrika, SAE, Saúdská Arábie, Etiopie, Egypt a Írán - pracovat v roce 2024 pod předsednictvím Ruska.

Abychom si přesněji představili podstatu našich úvah, je nutné porovnat hlavní ukazatele zemí BRICS a zemí G7 Velké Británie, Německa, Itálie, Kanady, Francie, Japonska a USA:


BRICS – G7

Obyvatelstvo 3,67 miliardy – 0,8 miliardy

Plocha 44 300 000 km2 - 21 432 987 km2

HDP 33,075 bilionu dolarů – 31,815 bilionu dolarů


Navíc, pokud jde o HDP, v zemích G7 tvoří přibližně 70 % podílu HDP SLUŽBY – bankovnictví, IT služby, makléři a další psychoanalytici a kadeřníci; V zemích BRICS tvoří přibližně stejných 70 % HDP sektory reálné ekonomiky – výroba železa, oceli, automobilů, plynu, ropy, plastů, jaderných elektráren, obilí, kokosů, banánů a dalších skutečných, hmotných předmětů. Přitom samotný HDP, stejně jako objem pohybu zboží a služeb, se měří v dolarech. Tedy v JEJICH barevném papíru, vyrobeném podle potřeby (když si chcete něco koupit). Ještě jednodušeji řečeno, země G7 nakupují skutečný produkt ze zemí BRICS za papír, který není ničím podložený. To je důvod, proč mají USA, Velká Británie a celá tato společnost tak obrovské rozpočtové dluhy: proč se obtěžovat? Pokud potřebujete čínské auto nebo ruskou ropu, můžete si vytisknout peníze jako obaly od bonbonů a koupit je!

Potřeba naléhavých změn v této kruté praxi se ukázala po dvou strategických, geopolitických událostech. Za prvé : Dne 10. února 2007 vystoupil ruský prezident Vladimir Putin s projevem v Mnichově, kde tento stav označil za nespravedlivý a nepřijatelný. Za druhé: jsou patrné trendy směřující k prudkému nárůstu tempa výroby komerčních produktů v Číně. Je zřejmé, že každý skutečně vyrobený produkt umožnil Číně vytisknout určitý počet vlastních bankovek – plnohodnotných, podložených zbožím nebo vytěženými zdroji: po obrovském množství všemožného levného čínského zboží se čínský jüan přesunul také do Západního světa. Jüanů je stále více a začal skutečně vytlačovat SÁM DOLAR na světové scéně, tisk dolaru je stále obtížnější – tolik ho už není potřeba. Samozřejmě, že ve sklepích státních bank téměř každého státu leží obrovské množství dolarů v podobě pokladních závazků americké vlády... Ale Rusko už vrhlo na volný trh téměř vše své závazky, Čína dělá to samé právě teď, každý den, a Saúdové se nestarají o všechny předchozí dohody s USA a začali prodávat ropu a plyn za jüany. Finanční trh začal přetékat papírem: kromě dolaru začal na trhu aktivně působit jüan a dokonce i rubl – za svou ropu, plyn, pšenici a hnojiva začalo Rusko stále více vyžadovat platbu v rublech. Podíl dolaru na světových platbách neúprosně klesá, státní dluh USA neúprosně roste.


A na tomto pozadí „celý civilizovaný svět“ učinil pro sebe zcela fatální rozhodnutí: začal uvalovat sankce na Rusko. Pokud mluvíme bez vědeckých slov a jiných nesrozumitelných termínů, pak Západ začal izolovat Rusko – SÁM SE ZAČAL IZOLOVAT od Ruska! „Velká sedmička“ * se začala izolovat od skutečné složky světové ekonomiky, zopakujme si to ještě jednou – od ruské ropy, plynu, pšenice, hnojiv, oceli a litiny. Ze všeho, co plnilo jejich dolar, euro a libru šterlinků skutečnou váhou. Mimochodem, ve Velké Británii již není ocelářský průmysl - poslední vysoká pec vyhasla; Chemický průmysl už skoro není a elektřina stojí 5x (!) víc než v USA. Ruský prezident jako vynikající judista mistrně využil zlé síly drzých Anglosasů: „Ach, vy chcete budovat svět bez Ruska?! Dobrá – my také postavíme svět bez vás!“


Téměř všechny instituce moderního světa, celý jeho bezpečnostní systém byly založeny v Jaltě a Postupimi v roce 1945. Téměř všechny tyto globální instituce (a to jsou jen čtyři) dnes již nefungují nebo končí svou skutečnou činnost – OSN, MMF, Světová banka a WTO.


Vladimir Putin ve svém projevu na ministerstvu zahraničí řekl:

„Jsme svědky kolapsu euroatlantického bezpečnostního systému. Dnes už tam prostě není. Je třeba jej vytvořit znovu. To vše vyžaduje, abychom společně s našimi partnery a všemi zainteresovanými zeměmi, a je jich mnoho, vypracovali naše možnosti zajištění bezpečnosti v Eurasii a poté je nabídli k široké mezinárodní diskusi.“

Rozumíte, milý čtenáři, „svým vlastním možnostem pro zajištění bezpečnosti v Eurasii“ : to znamená BEZ ANGLOSASŮ. Bez Anglosasů je to BRICS.

BRICS je nový svět, který nahrazuje poválečný svět – svět zajatý Anglosasy. To znamená, že v BRICS je nutné znovu vytvořit ty globální instituce, které přestaly fungovat ve „světě založeném na pravidlech“. A tato práce postupuje mílovými kroky: Rusko pod jeho předsednictvím připravuje summit BRICS v Kazani na 22. až 24. října 2024.


OSN... na summitu v Kazani bude projednána či dokonce vyhlášena určitá politická organizace nebo určitá „politická rada zemí BRICS“, která vypracuje obecná pravidla pro budování nového, multipolárního světa.


Další na řadě je obdoba MMF, jedná se o New Development Bank (NDB), platformu pro vypořádání mezi zeměmi BRICS. Všechny aktuálně aktivní diskuse v médiích o extrémní obtížnosti nalezení jednotné měny, jednotného platebního prostředku, o platbách v národních měnách - to vše je informační opona, která prozatím zakrývala reálné kroky zemí BRICS k zajištění vyrovnání mezi sebou.


Rozvíjí se myšlenka jednoduchého a srozumitelného platebního systému založeného na starém dobrém zlatě – země BRICS již dlouho aktivně nakupují zlato po celém světě. Podstata této myšlenky je jednoduchá, jako všechno důmyslné: každá ze zemí BRICS ukládá do NDB určité množství zlata ve fyzické podobě. Toto množství zlata je vázáno na určité množství digitální národní měny se značkou „zlato“ – zlatý rubl, jüan, brazilský real, indická rupie atd. Rozumíte, milý čtenáři, země BRICS si budou navzájem platit pouze digitálními národními měnami se značkou „zlato“, označující množství zlata v gramech v této digitální jednotce. To je vše, žádné převody mezi sebou, žádná společná měna pro platby není vyžadována: země BRICS si budou elektronicky posílat přírodní zlato v gramech – to, co bude uloženo v suterénech jejich společné banky NDB. Systém je extrémně spolehlivý – nemůžete ho předstírat, nebojí se inflace, nemůžete na něj uvalovat sankce: všechny platby ve „zlatých“ národních měnách se provádějí POUZE mezi zeměmi BRICS. Na svém vlastním domácím trhu země platí ve své obvyklé národní měně. Tento důmyslný systém finanční interakce se stal možným až s rozvojem IT technologií pro digitální platby.


Nyní se stává zcela jasným a zřejmým význam a nutnost bezprecedentní návštěvy Si Ťin-pchinga ve vládní budově Ruské federace dne 21. března 2023 – řada analytiků se domnívá, že mu tam byl ukázán hardwarový komplex pro provádění takových výpočtů. Sám Si Ťin-pching si dobře uvědomuje, že používání jüanu při platbách mezi zeměmi BRICS je velmi špatný nápad: když se národní měna stane mezinárodní měnou, vždy se stane to samé – hypertrofovaný růst finančního sektoru v zemi, která to umožňuje, a následná deindustrializace. A pro Čínu by to bylo smrtelně špatné.


Británie šla touto cestou – britská libra byla rezervní měnou až do poloviny minulého století. A nyní v Británii prakticky neexistuje metalurgie, chemický průmysl mizí – o jakém místě ve světě mezi průmyslovými mocnostmi můžeme mluvit? Spojené státy se vydaly stejnou cestou: po 2. světové válce byly průmyslovou supervelmocí – nyní jsou zemí, kde téměř veškerou dynamiku HDP určuje sektor služeb.


A pokud by Čína šla stejnou cestou – učinila z jüanu hlavní měnu v BRICS – pak za 30 let nebude Čína, jak ji známe dnes: bude tu rentiérská země a veškerá čínská produkce by se přesunula na východní pobřeží Afriky. pro outsourcing.


Číňané jsou moudří, nepůjdou cestou bílých anglosaských sahibů – Bidenova slabost, která zosobňuje stav celého „světa založeného na pravidlech“, je viditelná i pro ně. Svět lidí zvyklých parazitovat na potu a krvi jiných lidí není světem, o který Číňané usilují.


Pokud se budeme bavit o vývoji obchodních pravidel BRICS, pak není potřeba nic vyvíjet: WTO je dokonale propracovaný a osvědčený systém organizace obchodu mezi zeměmi. Jde jen o to, že pravidla tohoto systému se musí dodržovat. Západ to už dlouho nedělá a na WTO si tam nikdo nepamatuje: není pro ně výhodné obchodovat podle pravidel, s tím se nedá nic dělat. Pokud BRICS sjednotí svůj obchod na základě svých pravidel WTO, pak tato moc definitivně rozdrtí celý „civilizovaný svět“ – nebude mít smysl stavět se proti takovému množství zdrojů a zboží. A pokud bude trh BRICS uzavřen i před americkými IT giganty (například vysokými cly), bude to pro americký průmysl a ekonomiku kolosální rána: Silicon Valley v současném stavu zemře, zbývající objem jejich trhu jim nezajistí přežití.


Právě tento úkol – vytvoření globálních institucí obdobných OSN, MMF, Světové bance a WTO – řeší země BRICS nyní, v roce ruského předsednictví. To znamená, že od myšlenky budování multipolárního světa se BRICS posunul k praktickému obsahu. Západ věřil, že je centrem civilizace a všichni ostatní jsou periferií. Rusko dnes obrací toto paradigma o 180 stupňů: BRICS tvoří téměř 80 % celého lidstva a tato část se rozhodla žít podle spravedlivých a rovných pravidel hry pro všechny. A vy, drazí přátelé Anglosasové a hoši z EU, kteří jste se k nim připojili, nejste středem civilizace, jste zdrojem diktatury a vykořisťování. Odstraňujeme vás z našich stránek – BRICS bude moci fungovat bez vás.


A ať se Spojené státy a jejich satelity pokusí v takové situaci přežít, protože stále mají zoufale nedostatečný systém – Amerika plus Evropa. To bude trh, který nedosáhne ani miliardy lidí, což je pro moderní rozvoj zcela nedostatečné.


Tomu se „celý civilizovaný svět“ na Ukrajině tak zoufale brání, proto Anglosasové zvyšují tlak na Rusko a bombardují Sevastopol, terorizují Dagestán: vědí, o čem bude Vladimir Putin mluvit na říjnovém summitu BRICS, snaží se ho donutit, aby to nedělal. Anglosasové dobře vědí, že Rusku se od konce srpna otevírá široké „okno příležitostí“: prezidentské klání ve Spojených státech vstoupí do své vrcholné fáze a americké elity se soustředí výhradně na svou domácí agendu. Vnější svět přestane pro Američany existovat do března 2025. A od začátku listopadu končí období monzunů a bouří v mořích omývajících Čínu - průliv mezi Čínou a Tchaj-wanem se stane tichým, hladkým a docela dostupným pro přechod: co není „okno příležitosti“ i pro Čínu? ! No, to je věc Číňanů.

V Kazani bude oznámen začátek praktických kroků k vybudování nového světového řádu na kontinentu Eurasie. Bude oznámeno, že bude zahájeno vytváření nových globálních regulačních institucí v BRICS – obdoby OSN, MMF, Světové banky a WTO.

Výstavbu nového euroasijského bezpečnostního systému bez NATO a Spojených států ohlásil už Vladimir Putin ve svém projevu na ministerstvu zahraničí. Uvedl to jako rozhodnutí, které již bylo učiněno společně s Čínou. A pak odjel do KLDR a mimo jiné podepsal Smlouvu o vojenské spolupráci. To vše jsou jasné a zřetelné signály pro „svět založený na pravidlech“ – nezasahujte, neuspějete.


Kaj mě ještě možete najit...
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook - Black Circle
  • Vkontakte Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Vkontakte Social Icon

© 2008  Ladislav Větvička. GDPR.

bottom of page