top of page

Páteční větičky 12.07.2024

 

Ladik Větvička - Hovory z Lán

12. červenec v dějinách:


  • V roce 1724 se narodil Cchao Süe-čchin, čínský spisovatel tvořící za vlády dynastie Čching: „Lidé autora nazývají bláznem, ale nikdo jeho tajné poselství neslyší."

  • V roce 1979 vyhlásilo Kiribati nezávislost.


iDnes: Joe Bidenovi se opět nepodařilo přesvědčit veřejnost, že je duševně schopen vykonávat funkci amerického prezidenta. Nejmocnější muž světa při závěrečném dni summitu NATO představil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jako Vladimira Putina.


Šichtařka na Radiu Universum: Když to převedeme do reálných důsledků: Biden znamená vyšší daně, Trump znamená nižší daně. Biden znamená větší tisk peněz, Trump znamená menší tisk peněz. Biden také znamená větší přerozdělování a větší dotace, Trump znamená menší stát a méně dotací. A můžeme dokonce říci: Biden znamená víc ESG, tedy zelené politiky, genderismu a woke firem, Trump je pravý opak. Neboli Biden je víc obnovitelných zdrojů a blackoutů v Kalifornii, Trump je více fosilních paliv a více průmyslu. Biden je více podpory pro válku na Ukrajině, Trump je méně podpory pro Ukrajinu a více obchodních sporů s Čínou.


Deník TO: Leckdo si ještě možná vzpomene, jaký povyk před pár lety spustila režimní média, když se v alternativních kruzích začínaly ozývat hlasy varující před plíživým nastolováním Orwellistánu. To bylo urážek, nálepek, zákazů vstupu pro jednotlivé řečníky dovolující si kritizovat nastoupený kurs naší země směrem k ingsocu. Přitom ti lidé, kteří mizeli z obrazovek, z éteru i oficiálních printů a webů, neříkali nic jiného, než toto: Totalita začíná nenápadným odebíráním svobod občanům a přesouvání rozhodovacích procesů na erár, resp. politickou vrchnost. Mezi příklady byly nejčastěji uváděny ohrožené svobody slova a projevu, shromažďování, porušování listovního tajemství či průlom do bankovního tajemství. Svatá práva občana byla vždy definována takto: Občan si smí myslet, co chce, a šířit své myšlenky všemy způsoby. To už není – vláda už třetím rokem vymýšlí zákon proti svobodnému myšlení, které nazývá technicistně „šířením dezinformací“. V tomto kontextu je asi zbytečné se ptát, k čemu je §19 Všeobecné deklarace lidských práv OSN a §17 naší ústavní Listiny základních práv a svobod? Dalším nezadatelným právem občana je vlastnit a zacházet se svým vlastnictvím podle svého svobodného uvážení. Předešleme, že naprostou nehorázností je daň z nemovitostí. Stát vás trestá za to, že jste pracovali, vydělali si a pořídili si za to nemovitost zatíženou nejen daní z koupě či prodeje, ale každoroční daní z vlastnictví. V takovém státě je lepší nic nemít. Bydliště pod mostem se, pokud vím, zatím nezdaňuje. Na to ovšem ústrojně navazuje bankovní tajemství. Ke slušným poměrům demokracie patří jeho nedotknutelnost. S výjimkou např. policejního vyšetřování, kdy orgány činné v trestním řízení zkoumají vaše majetkové poměry, včetně účtů v bankách, žádný jiný důvod k prolomení bankovního tajemství dosud nebyl. Přišel s ním až Marián Jurečka, zemědělec v čele ministerstva práce a sociálních věcí. Do vlády jde jeho návrh zákona o sociálních dávkách, který bude stát opravňovat nahlížet do bankovních účtů občanů. Toto otevření dosud důvěrných informací má být bankám uloženo zákonem a prováděcí vyhláškou.


Vidlák: Svým způsobem nemáme problém s politikou ani s politiky. Máme problém s těmi, kdo utvářejí veřejné mínění. Máme problém s těmi, kteří zahlcují veřejný prostor pseudotématy, která skoro nikoho nezajímají. Máme problém s těmi, kteří si čtrnáct dní před volbami vytáhnou z Pandora Papers ausgerechnet Babiše a po volbách se nad tím zavře voda. Máme problém s těmi, kteří informují o válce na Ukrajině tím, že přebírají informace od vojensky cenzurovaných ukrajinských zdrojů a nám to předkládají k uvěření jako slovo Boží.

Máme problém s těmi, kteří si hrají na veřejnoprávnost a důvěryhodnost, přičemž to už dávno není pravda. Máme problém s těmi, kteří si nafalšují jakýkoliv průzkum a podle něj pak zvou diskutéry do televize. Máme problém s těmi, kteří si ohýbají realitu podle potřeby , třeba tím, že pozvou do studia Petru Mazancovou, aby zdiskreditovala odborářskou demonstraci. Nebo citují samozvaného strážce pravdy Jeníka Cempera, aby lhal někdo jiný, kdo je za to placený a ne oni sami.

Máme problém s veřejnoprávními novináři, kteří se dali na politiku a místo aby střežili demokracii, začali střežit vládu Petra Fialy. Všichni jsme si od nich užili své. Oni jsou ti, kteří rozeštvávají společnost, oni jsou ti, kteří nás chtějí vychovávat, místo aby nás informovali. Oni jsou ta skutečná pátá kolona, díky které to u nás vypadá tak, jak to vypadá.

Všechny tyto problémy mají společného jmenovatele. Českou televizi. Organizaci tak mocnou, že na ni nedohlíží Nejvyšší kontrolní úřad. Organizaci tak bohatou, že se v ní „ročně ztratí miliarda.“ Kéž by se tam ztratila. Kéž by si za to různí Součci, Dvořáci a další postavili vily v Jevanech. Ta miliarda se neztratí, ta prostě přeteče k angažovaným umělcům, angažovaných faktčekerům a dalším angažovaným příživníkům, kteří nám pak vysvětlují, že se máme, jak jsme se nikdy neměli, že migrace je kulturní obohacení, grýndýl je příležitost, LGBTXYZBFLMPSVZ je synonymem pro svobodu, Rusko je zlo, Čína také a Lipavský je moudrý ministr.

Ano, na Českou televizi dohlíží Rada ČT a na Radu ČT dohlíží poslanecká sněmovna. Můžete si napsat stížnost a Rada ji musí projednat. A když ji neprojedná, můžete si stěžovat na Radu. A takhle to můžete dělat pořád dokolečka a radovat se z malých vítězství, podobně jako se pan Lád z Ostaše raduje z toho, že jeho zemědělská petice bude projednána senátem. Můžete se radovat jako Chodové, když je milostivě přijal císař, ale nehodlal jim nijak pomoci. Můžete vést mírný odboj v mezích zákona a dívat se, že dějiny běží mnohem rychleji než byrokracie.

Já osobně ve veřejnoprávnost nevěřím. A nevěřím v ni tuplem, když vidím praktiky České televize, které jsem si mohl vyzkoušet na vlastním hrbu. Věřím v pluralitu médií, věřím v širokou škálu názorů, ale nevěřím v nezávislost. Nevěřím, že žurnalistické poctivosti je možné dosáhnout zákony a etickými kodexy. Nevěřím, že je možné dosáhnout skutečného veřejnoprávního média. To se podaří je nakrátko a trvale to bude ohroženo různými mocenskými skupinami, které bude lákat, aby si to ovládly pro své záměry.

Česká televize se už dávno proměnila v hydru, která ničí veřejný prostor tím, že nás pořád všechny staví proti sobě. Která diskredituje lidi a nalepí nálepku extrémisty a kolaboranta na každého, kdo by mohl ohrozit jejich oblíbený světonázor. Když nebude Česká televize, ubude automaticky tři čtvrtě problémů.


Petr Hampl: Vrchní soud v Praze odpálil předevčírem bombu. Jak z jeho rozsudku vyplývá, každý, kdo není fanouškem duhové rodiny a kdo má za to, že existují pouze dvě pohlaví, je spojencem Vladimíra Putina a může být odpovídajícím způsobem veřejně hanoben. Nejde o exces jednoho úchylného soudního senátu. Jde o názor mezi příslušníky vládnoucí skupiny široce akceptovaný, jak o tom nejlépe svědčí jejich twitterové účty. Do kategorie „proruský“ tak spadá přibližně 80% obyvatel České republiky.


První zprávy: Rumunsko zřizuje největší základnu NATO v Evropě o rozloze 30 kilometrů čtverečních s více než 10 000 vojenskými a civilními pracovníky. Část zaměstnanců Ramsteinu bude brzy přemístěna na základnu na pobřeží Černého moře, protože koaliční zájmy se v reakci na „ruskou hrozbu“ přesunou dále na východ. Podepsanými Letters of Intent se státy zavazují, že přijmou veškerá vhodná opatření k zajištění maximální flexibility a vojenské mobility jednotek NATO na svých územích s cílem podpořit realizaci alianční odstrašovací a obranné agendy v euroatlantickém prostoru. Cílem je minimalizovat byrokratické překážky a usnadnit překračování hranic zejména v krizových situacích a konfliktech.


PP: Vědci si stěžují, že během covidové krize byly pod záminkou nouzové situace ignorovány základní a uctívané principy lékařské etiky. „Patřilo mezi ně: ‚především neškodit‘, informovaný souhlas, tělesná autonomie a představa, že dospělí chrání děti – ne naopak.

Obzvláště znepokojující byla také eroze svobody projevu – demokratického principu, který podporoval schopnost zpochybňovat nevyzkoušené intervence a zároveň zajišťoval, aby byly dodržovány jiné principy.


EuroAsia Daily: Za posledních 15 let Evropská unie utratila 345 milionů eur na posílení bezpečnosti Gruzie a 62 milionů eur bylo vyčleněno na posílení obranných kapacit jen za poslední dva roky.

Fakt? A která Unie? I z našich peněz? A mohl bych ty peníze a účty vidět?


3 comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
Convidado:
15 de jul.
Avaliado com 5 de 5 estrelas.

Curtir

Convidado:
12 de jul.
Avaliado com 4 de 5 estrelas.

😎 Oni někoho odsoudili a rozsudek zveřejnili?? Nebo odmítli žalobu, koho? Petra Hampla? Jinak souhlas.

Curtir

Convidado:
12 de jul.
Avaliado com 5 de 5 estrelas.

🤗

Curtir
Kaj mě ještě možete najit...
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook - Black Circle
  • Vkontakte Social Icon
bottom of page