top of page

Pondělní větičky 10.06.2024

 

Ladik Větvička - Hovory z Lán

10. červen v dějinách:

  • V roce 1921 se narodil řecký a dánský Princ Philip, známý spíše jako Jeho královská Výsost vévoda z Edinburghu, manžel britské královny Alžběty II.: „Jestli to má čtyři nohy, a není to židle, dvě křídla, a není to letadlo, a umí to plavat, aniž by to byla ponorka, pak to v Číně jedí.“

  • V roce 1942 vyhladili Němci obec Lidice u Kladna. Obec čítající 104 domů s 503 obyvateli byla srovnána se zemí, obyvatelstvo bylo popraveno nebo odvlečeno do koncentračních táborů, menší část dětí byla určena k poněmčení v Říši. Lidickou tragédii nepřežilo celkem 192 mužů, 60 žen, 88 dětí. Po druhé světové válce se vrátilo 143 žen a po usilovném pátrání i 17 dětí.


Parlamentní listy: Za oponou voleb se schoval už pátý mrtvý z kauz okolo politiků Spolu a Stan. Šéf kampeličky Robert Zelenka.

Okolo žádné vlády neumíralo tolik lidí jako kolem té současné. Jsou to asi prostě smolaři…


Eurovolby: Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO, získalo 26,14 procenta hlasů, bude tak mít sedm mandátů. Druhá koalice SPOLU obsadí s 22,27 procenty šest křesel. Třetí příčku obsadila koalice Přísahy a Motoristů, s 10,26 procenty získala dva mandáty. Po dvou mandátech má také koalice Stačilo!, která získala 9,56 procenta hlasů, a STAN s 8,7 procenty. Naopak Piráti obhájili ze tří mandátů jen jeden, pouze jednoho europoslance bude mít i SPD.

Pracovitá marketingová manažerka Motoristů Danuše Nerudová dosáhla skvělého výsledku. Filip Turek dostal přes 150 tisíc hlasů.


Pražská kavárna brečí: Vyslali jsme do Evropského parlamentu zcela fascinující kontingent stupidních kašparů, proruských kolaborantů a naprostých grázlů. Seriózní lidé tam jsou za nás v menšině. Gratuluji českým voličům k tomuto absurdnímu výkonu.


iDnes: Alternativa pro Německo (AfD) skončila ve volbách druhá, díky 15,6 procenta hlasů získá 15 europoslaneckých mandátů. AfD dosud měla devět europoslanců a předběhla i třetí sociální demokracii (SPD) kancléře Olafa Scholze.

Úkol se nepovedl. Mám takový pocit, že Koudelka bude mít v Americe co vysvětlovat.


Ivan Hoffman na Radiu Universum: Při pohledu do Německa se nabízí otázka, jakým zázrakem se stalo, že jsme byli kletby Angely Merkelové ušetřeni. Jakkoli to může působit neuvěřitelně, vděčíme za to jedinému nenápadnému muži, který v letech 1992 až 2017 řediteloval odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Jmenoval se Tomáš Haišman. V devadesátých letech vytvářel zásady českého přístupu k běžencům, a pak v čele odboru s tisícovkou zaměstnanců dvacet let rozhodoval o osudech žadatelů o azyl v tuzemsku.


Tomáš Haišman hned zkraje věděl, že současnou uprchlickou vlnu z islámského světa tvoří výhradně ekonomičtí migranti, a veřejně kritizoval záměr Evropské unie přerozdělovat migranty mezi členské země. I když to tak nikdy neřekl, řídil se tradiční zásadou „v naší zemi nemáme cizince rádi“. Haišmanově přísné azylové proceduře vyhověli pouze lidé, kteří z nějakého důvodu měli k naší zemi dobrý vztah. Lidé, kteří nás mají rádi.


Tomáš Haišman zemřel v březnu 2018, po těžké nemoci, v 66 letech. Dnes se musí ohledně Rakušanova migračního paktu obracet v hrobě. Právě vzhledem k tomu, čeho jsme dnes v Evropě svědky, je úkolem pro příští vládu udělit Tomáši Haišmanovi in memoriam vysoké státní vyznamenání. A postavit mu sochu.


5 comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Invitado
13 jun
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Kéž bychom měli hodně takových Haišmanů

Me gusta

Invitado
11 jun
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Tolik práce si dal vrchní Dozimetr s těma šarádama "Bez cenzury" a pak mu to Tetuše Danuše, na každé korýtko kandidátuše, svou vyhlášenou "ynteligencí" takhle pohnojí 😁 ještě že ji ve STANu mají 🤣

Me gusta

Invitado
10 jun
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Jen tak dál

Me gusta

Invitado
10 jun
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Dobré

Me gusta

Invitado
10 jun
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Tleskám. 🎯

Me gusta
Kaj mě ještě možete najit...
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook - Black Circle
  • Vkontakte Social Icon
bottom of page