top of page

Páteční větičky 21.06.2024

 

Ladik Větvička - Hovory z Lán

21. červen v dějinách:


  • V roce 1905 se narodil Jean Paul Sartre, francouzský filozof, spisovatel a dramatik: „Lepší je zemřít na nohou než žít na kolenou.“

  • V roce 1949 byl oběšen v plzeňské věznici Bory generál Heliodor Píka (první justiční vražda v totalitním Československu)


Evropa: Těsnou většinou prošel v EU zákon, který velmi zásadně poškodí evropskou potravinovou bezpečnost. Na jeho základě bude docházet k rozsáhlému vyvlastňování zejména v oblastech tzv. Natura 2000.

Renaturační zákon předstírá, že slouží obnově přírodních stanovišť a snaží se obalamutit lidi, aby uvěřili, že potřebují žít v neporušeném prostředí pro „Zelenou dohodu pro Evropu.“ Ve skutečnosti však zákon vyžaduje, aby zemědělci a lesníci ponechávali obrovské plochy ladem, což ohrožuje potravinovou bezpečnost. Mnoho zemědělců samozřejmě zkrachuje a stále více zemědělských komodit se bude dovážet. I proto EU nedávno uzavřela dohody o volném obchodu s africkými a jihoamerickými zeměmi či s Novým Zélandem.

Pro tento zákon nebylo dosud dostatek hlasů, nicméně těsně před hlasováním se ozvala rakouská zelená ministryně Gewesslerová, která – proti vůli vlastní vlády – se nakonec rozhodla hlasovat pro. Ovšem pro české a slovenské čtenáře jen zdůrazňuji, že udělala pouze to, co český ministr Hladík a slovenský ministr Taraba, neboť oba svorně také pro tento zákon hlasovali.

Zákon bývalého eurokomisaře Franse Timmermanse je považován za nejdůležitější zbývající část tzv. Green Dealu. Proti byly: Itálie, Finsko, Polsko, Švédsko, Nizozemsko a Maďarsko; zdržela se Belgie. Bylo to těsné, s nezbytnou většinou 15 států s 65 % obyvatel EU.


Slovenská pravda: Investícia za viac ako miliardu eur a vyše 1 300 nových pracovných miest sľubuje nová zmluva na výstavbu závodu na výrobu batérií do elektromobilov, ktorú Slovensko podpísalo s konzorciom firiem InoBat a skupiny Gotion. Ide o historicky druhú najvyššiu investíciu na Slovensku. Prvou aj naďalej zostáva investícia britskej automobilky Jaguar Land Rover. Tá totiž minulý rok pod Zoborom otvorila modernú výrobnú prevádzku áut, do ktorej vložila celkovo 1,4 miliardy eur.


Markéta Kutilová: Tolerance Němců došla tak daleko, že v Hamburku velké organizované skupiny volají po vytvoření islámského státu - chalífátu a právu šaría. Podle úřadů požadavek na chalífát není trestný čin. Německé úřady tak nejsou schopny efektivně zakročit ani proti známým radikálům. A pokud je při teroristickém útoku ubodán policista, řeší se, zda byl postup policie správný. Pro mě jako reportérku, která se mnoho let pohybovala v konfliktech v Sýrii a Iráku, je to zcela absurdní a předzvěst zkázy poválečného Německa, na které jsme si za desetiletí přivykli. Němci zoufale podcenili, koho si do země pouští a komu podávají pomocnou ruku a postupně i celou zemi. “Jsou mezi námi, sám jsem potkal na ulici ve Frankfurtu bojovníka Islámského státu, který mě krutě mučil v Sýrii. Šel jsem na policii a od té doby jim pomáhám identifikovat islamisty v Německu,” řekl mi v roce 2018 v Brémách kurdský novinář Masúd Aqil, kterého džihádisté věznili více než rok. Následně uprchnul a v Německu dostal azyl.

Dnes snad neuplyne den, aby Německem neotřásly další případy násilí páchané migranty z muslimských zemí. V drtivé většině případů jde o ty, kteří přišli po roce 2014, kdy Německo pod vedením kancléřky Merkelové otevřelo svoje brány všem a způsobilo problémy nejen sobě, ale potažmo i celé Evropě. Když jsem natáčela reportáže o migraci na tzv. balkánské trase mezi Řeckem a Makedonií, válely se za plotem stovky roztrhaných pasů. Proč? Protože to Evropa dovolí a toleruje. Stále ještě máme tendenci se na všechny dívat jako na chudáky a věřit jim vše, co si o sobě vymyslí.

Počet těch, kdo odmítají uvést svoji identitu narůstá, jen vloni to bylo 29 000 lidí z 295 000 příchozích, kteří zatajili odkud jsou.

Mnozí pochopili, že je výhodnější zahodit svoje doklady a předstírat, že nevíte odkud jste, tudíž nemáte identitu. Nikdo nehledá vaši minulost, vaši rodinu, váš kmen, nic. Evropu to bohužel nezajímá. Dnes čtvrtinu migrantů tvoří ti, kteří jsou “unidentified”. A Německo dlouhé roky otevírá náruč i jim. Člověk beze jména a národnosti si může smyslet jakýkoliv příběh, bez národnosti ani není kam ho vrátit.


USAxČína: Velitel amerického pacifického loďstva admirál Samuel Paparo vypustil do světa, že jeho loďstvo svými válečnými drony okamžitě promění Tchajwanský průliv v pekelnou krajinu (unmanned hellscape), když Čína zahájí invazi na ostrov. Vyvolal těmi slovy v Číně náramné veselí.

Hu Xijin, vystudovaný politruk, a novinář, kterému nejvyšší vedení KS-Číny pravidelně svěřuje k vyhlášení ty názory, které je nediplomatické vyhlašovat nejvyššími oficiálními kanály přímo, se na hlavní mediální platformě strany, která podléhá přísné cenzuře nejvyššího vedení strany, admirálovi Paparo nejen vysmál, ale i vysvětlil, proč se Čína nemůže dočkat, až na ni americké drony zaútočí. Hu Xijin doslova řekl: Americké válečné drony předvedly na ukrajinském bojišti ubohý (poor) výkon, kdežto čínské drony tam prošly úspěšnou zkoušku. Skvělý čínský válečný dron stojí jen 5% ceny špatného amerického dronu. Čína může vyrábět válečné drony v libovolných počtech sama, kdežto USA bez čínské pomoci drony ani nedokáží vyrábět. Když nastane válka dronů, USA ji definitivně prohrají.


Jindřich Rajchl válečným štváčům: Pravda o mírové dohodě je venku. The New York Times zveřejnily mírové dohody, jež byly sjednány a parafovány zástupci ukrajinské a ruské delegace v období od konce února do poloviny dubna 2022.

„A máme to potvrzeno! The New York Times zveřejnily mírové dohody, jež byly sjednány a parafovány zástupci ukrajinské a ruské delegace v období od konce února do poloviny dubna 2022. Obě strany se dohodly o ukončení vojenského konfliktu za podmínek, že Krym zůstane ruský (byť Ukrajinou nebude jeho přičlenění k Ruské federaci oficiálně uznáno), obě země uznají existenci samostatné Doněcké a Luhaňské republiky, a že Ukrajina přijme status neutrality, tj. nevstoupí do NATO - nicméně bude moci jednat o vstupu do EU. Jediným ne zcela vyjasněným bodem zůstávaly garance pro případ napadení Ukrajiny, ale i zde byly strany blízko dohody. Západní média píší, že problém tkvěl v tom, že Ukrajina nechtěla, aby jedním z garantů bylo Rusko, ve skutečnosti však šlo o to, že tyto garance odmítly poskytnout západní velmoci, které ústy Borise Johnsona Zelenskemu sdělily, že s Ruskem nic podepisovat nebudou a že Ukrajinu plně vojensky i finančně podpoří až do finálního vítězství nad jadernou velmocí.

Takže abychom si to shrnuli:


1) Západní média, včetně těch našich nám dva roky tvrdila, že žádná dohoda nikdy neexistovala

2) v posledních měsících přišli tito pisálci s tím, že tedy dohoda nějaká byla, ale nebyla nijak konkrétní a že jednání ukončilo objevení masakru v Buče (dle dokumentů New York Times je však zcela zřejmé, že jednání pokračovala i po objevení mrtvých těl v Buče - tudíž nám pokrokoví žurnalisté lhali znovu)

3) po zveřejnění článku na NYT upravili svoji verzi pravdy potřetí - tedy, že dohoda byla, že byla zcela konkrétní a že Ukrajina od ní odstoupila kvůli tomuto spornému bodu. Což je jen další varianta lži, kterou se nám snaží naservírovat.


Skutečnost je prostá - dohoda byla, Rusové i Ukrajinci ji chtěli a už dva roky jsme mohli mít v Evropě znovu mír. K podepsání dohody nedošlo na základě tlaku Západu, jenž prostřednictvím svého emisara Johnsona donutil Ukrajinu od jednacího stolu odejít a hodil ji tak pod kola válečné mašinerie. A s ním potenciálně i celou Evropu. Statisíce lidí nemusely zemřít, Ukrajina nemusela být napůl zničená a napůl rozprodaná a neměla by problém udržet Záporožskou a Chersonskou oblast, které nyní Rusko v novém návrhu mírové dohody nárokuje.

Místo toho tečou po Donbasu hektolitry zbytečně prolité krve, my všichni jsme ze svých peněz zaplatili desítky miliard za zbraně, náboje a granáty, které nepřinesly ani sebemenší posun k míru a aby toho nebylo málo, tak NATO aktivuje jaderné zbraně, Dánsko vyzývá své občany, aby si nakoupili zásoby jídla, pití a jodových tablet a srbský prezident Vučič varuje před tím, že tady do 3-4 měsíců realisticky může vypuknout konflikt celoevropských rozměrů. A to vše jen proto, že v dubnu 2022 si mocní muži Západu přáli ve válce pokračovat. A při prosazování svých mocenských a finančních zájmů neváhali Ukrajinu obětovat a znemožnit jí dosažení míru.

Tihle lidé teď mají dvě možnosti - buď uznat porážku a dohodnout mír za ještě horších podmínek, než byly na stole před dvěma lety, nebo hnát konflikt až do naprostého kataklyzmatu a obětovat po Ukrajině i celou střední a východní Evropu.


Jak myslíte, že se rozhodnou?


Kaj mě ještě možete najit...
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook - Black Circle
  • Vkontakte Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Vkontakte Social Icon

© 2008  Ladislav Větvička. GDPR.

bottom of page