top of page

Středeční větičky 19.06.2024

 

Ladik Větvička - Hovory z Lán

19. červen v dějinách:


  • V roce 1881 se narodil František Gellner, český básník, prozaik, kreslíř, malíř, karikaturista a ilustrátor: „Má milá rozmilá neplakej život už není jinakej, Dnes ještě buďme veselí v tý naší bílý posteli, A co zítra kdopak ví, Zítra si lehneme do rakví.“

  • V roce 1933 poskytla Francie uprchlému sovětskému revolucionáři Lvu Trockému politický azyl


iDnes: Minulý týden na Kubu dorazila skupina ruských bojových lodí, mezi kterými byla fregata Admirál Gorškov a jaderná ponorka Kazaň. Po pěti dnech Havanu opustily. Kazaň plula zpět opět podél floridského pobřeží v mezinárodních vodách, zbytek flotily se vydal na jih, pravděpodobně k Venezuele, uvádí list The Miami Herald s odkazem na vyjádření U.S. Northern Command. Američané pohyb ruských lodí, jež vpluly na západní polokouli poprvé po pěti letech, sledují pečlivě. Američané zaznamenali, že ruská plavidla se při cestě k Havaně dostala velmi blízko floridským břehům. Podle satelitních snímků byla ruská loď v jeden moment méně než 48 kilometrů od floridského ostrova Key Largo.


Radio Universum: Vyzýváme občany k velké obezřetnosti. Jak jste se již dozvěděli z ověřených a jediných důvěryhodných sdělovacích prostředků, byl na území hlavního města České republiky zadržen jihoamerický občan, který ohněm zaútočil na garáže městské hromadné dopravy. Jak nám státní orgány sdělily, jednalo se o ohnivého mužika, jehož kroky byly koordinovány z Ruska. Pozor, již nikde nejsme v bezpečí! A tak se tě ptáme, zlovolný Putine; Co nám předvedeš příště? Necháš rozvodnit řeky? Rozduješ a vypustíš ničivé větry? Zasněžíš Prahu, a necháš ji zamrznout?


Deník TO: Předseda Národního shromáždění Marine Le Penové Jordan Bardello obvinil francouzský vládnoucí tábor, že migraci pouze „řídí, místo aby jí bránili“. Premiér Attal v reakci na to chválil migrační pakt a přesvědčoval Francouze, že výsledná břemena dopadnou především na země východní Evropy. „Migrační pakt se nebude primárně týkat francouzských městeček, ale zemí východní Evropy, které dosud odmítaly přijímat migranty,“ řekl hrdě francouzský premiér. „Podařilo se nám je přimět k podpisu dohody, která říká: buď přijmete imigranty jako Francie, Španělsko či Itálie, nebo budete platit za ochranu hranic,“ dodal zjevně spokojený premiér Attal. Televizní vystoupení francouzského premiéra vyprovokovalo polskou opozici požádat o mimořádnou schůzi Sejmu. Velký ohlas má u našich severních sousedů především výrok „podařilo se nám je přimět k podpisu dohody.“ U nás se nic podobného bohužel nechystá, možná by bylo dobré si v této souvislosti připomenout českou zkušenost s jiným francouzským premiérem. Jmenoval se Édouard Daladier.


Cesta k moři: Na rakouských dálnicích se nastavilo těžko dodržitelné maximum rychlosti 100 kilometrů a za jeho překročení pokutují úřadey rovnou stovku €. Kromě toho vám od nějaké okresní správy přijde stoeurová pokuta za nezaplacení jakéhosi úsekového mýtného, třebaže jste zaplatili už na hranicích na celé Rakousko a máte od toho nálepku.

Dává vám sice taky právo se emailem odvolat, ale v automatické odpovědi vám v němčině sdělí, že váš email byl ignorován a nečten. Pár dní nato vám přijde pokuta na 300 eur za nezaplacení. Opět s právem se odvolat, ale s varováním, že by vás to mohlo stát až 3 tisíce. Hádejte se u rakouského soudu, německy.

Chvíli si na Rakousko zanadáváte a připomenete si, že Rakušák byl třeba Hitler (no dobře, taky Mozart). Pak byste nejraději Rakousko vymazali z mapy. A nakonec si můžete jen postesknout s Palackým: Kdyby nebylo Rakouska, byli bychom za hodinu v Itálii.

Podle mě jsou obyvatelé Rakouska nejlepší diplomati a vyjednávači na světě. Jak se říká, největší úspěch rakouské diplomacie bylo přesvědčit svět, že Mozart byl Rakušák a Hitler byl Němec.


Marian Kechlibar ke Španělsku: Baskická kultura byla ohrožena hlavně za Francovy diktatury, kterážto se snažila zahladit všechny regionální odlišnosti a srovnat celou zemi do jednoho Velkého Španělska. Hornatá země mluvící nesrozumitelným jazykem byla ovšem přirozenou líhní pro různé guerrilly jako ETA, které se nijak neštítily otevřeného terorismu. V krvavém boji mezi vojenským režimem a ETA měli nakonec poslední slovo právě Baskové, kteří roku 1973 úspěšně vyhodili do vzduchu Francova designovaného nástupce, admirála Luíse Carrera Blanca. (Udělali to tak, že podkopali jednu madridskou ulici a vycpali příslušný tunel takovým množstvím výbušnin, že jeho auto vyletělo asi do výše pátého patra; pročež se Blancovi dodnes říká první španělský kosmonaut).


Ukrajinská pravda: Antigua a Barbuda se připojily k závěrečnému komuniké švýcarského mírového summitu...


Kaj mě ještě možete najit...
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook - Black Circle
  • Vkontakte Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Vkontakte Social Icon

© 2008  Ladislav Větvička. GDPR.

bottom of page