top of page

Tajemství bohnického hřbitova (2)

Co se na bohnickém hřbitově nikdy nestalo

(mýty a nesmysly, které se o tomto místu šíří)

V této krátké pasáži se rychle vypořádáme s bludy okolo bohnického ústavního hřbitova. Těch se v posledních letech neobjevilo zrovna málo. Jejich náhlý výskyt patrně souvisí s průnikem hřbitova do moderních extravilánových pověstí, šířených senzacechtivými youtubery. Zajímavé je, že střípky z těchto mýtů občas pronikají také do seriozních textů. Podívejme se na ně blíže

  1. Jsou zde šachtové hroby, nebožtíci leží vyskládáni až ve třech vrstvách – Hloupost. Na hřbitově je místa dost, vždyť byl opuštěn kvůli své nevyužitosti. Církev hřbitov řádně spravovala, pohřbívalo se zásadně stylem „jedno tělo – jeden hrob“. Existence šachtových hrobů (nadto třívrstvých)by navíc odporovala veškerým normám.

  2. Uvidíte tu otevřené hroby – Kdepak! Jde o pozůstatky někdejších vodních nádrží k zalévání květin. Pravdou však je, že na dnešním zchátralém hřbitově tyto díry v zemi působí v břečťanu děsivě a mohou z dálky vypadat jako odkryté hroby.

  3. Břečťan záhadně zůstává pouze na hřbitovní půdě a nepřerůstá za zeď – Z fotografií vidíte, že tomu tak není.

  4. Pohřbívali se zde lidé, které nepřijaly křesťanské hřbitovy – Z textu je patrné, že hřbitov byl ve správě římskokatolické církve a byl tedy „křesťanský“.

  5. Leží tady zajatí italští vojáci z první světové války – Neleží. Ve skutečnosti jde o chovance psychiatrické léčebny z Tridentu. Ten se nacházel v rakouskouherské monarchii, žila zde však italská menšina. Poté, co Itálie odvrhla neutralitu a zapojila se do války proti Rakousku – Uhersku, byli „rakouští Italové“ evakuováni do vnitrozemí, neboť Rakušané se z jejich strany báli diverzních akcí. Evakuace se týkala rovněž psychiatrické léčebny. Osmačtyřicet pacientů z Tridentu zemřelo v bohnické léčebně a jsou tedy pohřbeni na tamním hřbitově. Organizovaný přesun italských válečných zajatců do Bohnic,spojený s jakousi likvidací,se tedy nekonal. Přesto bychom na zdejším hřbitově pár zajatých vojáků z první světové války našli. Konkrétně jde o sedm Rusů, tři Italy a dva Srby.Byli sem dopraveni rakouských zajateckých táborů, poté co u nich propukly příznaky duševní choroby.

Skutečná tajemství bohnického hřbitova

(něco k oprávněnému mudrování)

Množství nepravdivých zvěstí jistě můžeme přejít mávnutím ruky, s odkazem na věčně bujnou lidskou fantazii. Bohnický ústavní hřbitov ale nabízí taktéž záhady, které stoprocentně mají, anebo by pravděpodobně mohly mít, oporu v realitě. Ty už se tak lehce odbýt nedají a proto se u nich, na rozdíl od předchozích báchorek, zastavíme podrobněji.

  1. Tajemný náhrobek tajemné ženy

  2. Karel Chotěžovský nebo Gavrilo Princip?

  3. Železná lady v bohnické hřbitovní džungli

  4. Vrah Otýlie Vranské…?

  5. Neznámé hroby bohnického hřbitova (Chybějící přehled o nájemnících) (Dokončení v pondělí zde)

תגובות

דירוג של 0 מתוך 5 כוכבים
אין עדיין דירוגים

הוספת דירוג
1/226
Kaj mě ještě možete najit...
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook - Black Circle
  • Vkontakte Social Icon
bottom of page