top of page

Úterní větičky 18.06.2024

 

Ladik Větvička - Hovory z Lán

18. červen v dějinách:


  • V roce 1868 se narodil Miklos Horthy, maďarský viceadmirál velící rakousko-uherskému válečnému loďstvu. V roce 1920 byl zvolen regentem Maďarského království, funkci hlavy státu vykonával od 1. dubna 1920 do 15. října 1944. O situaci po skončení 1. světové války napsal: "Zvěrstva bolševiků naplnila zemi hrůzou. Jejich agitátoři pronikli i do našeho dosud klidného okresu. Rolníky terorizovaly skupiny mužů, kteří chodili od vesnice k vesnici, pořádali vojenské soudy a se sadistickým potěšením věšeli všechny ty, kteří ve světové válce dostali zlatou medaili za statečnost... Židé, kteří se u nás již dávno usadili, byli první, kdo zločiny svých souvěrců, v jejichž rukou téměř výhradně spočíval nový režim, odsuzovali."

  • Prohraná bitva u Waterloo v roce 1815 přinutila Napoleona Bonaparta k již druhé abdikaci na francouzský trůn.


Petr Hampl: Ve Švýcarsku proběhla parodie na jakousi konferenci vítězných mocností. Poražení se sešli a pronášeli návrhy, co by se Ruskem provedli, kdyby ho dokázali porazit. Italská premiérka dokonce vyhrožovala, že její makarónová armáda, která nedovede ubránit vlastní pobřeží před hordami neozbrojených divochů, „přinutí Rusko ke kapitulaci.“


První zprávy: „Místní obyvatelé zaznamenali příjezd tří člunů se zahraničními žoldáky s celkovým počtem asi 60 lidí do námořního přístavu v Oděse, kteří byli vyzbrojeni, vybaveni a komunikovali spolu ve francouzštině,“ uvedl mluvčí proruského podzemí agentuře RIA Novosti Žoldnéřů si podle něj všimli už v přístavu 9. června. „Po příjezdu do přístavu Oděsa se tito zahraniční vojenští pracovníci rozptýlili po městě, snažili se neopustit místa svého bydliště a obecně se všemi možnými způsoby vyhýbali jakémukoli kontaktu s místním obyvatelstvem," dodal mluvčí.


Deník TO: Z aktuálního rozhovoru s Václavem Klausem pro Denik TO, ve kterém srovnává chování Andreje Babiše a Petra Fialy na Evropské radě: “Jednou mi vyprávěl maďarský premiér Viktor Orbán, že na všech Radách, kde seděl s Babišem, se náš premiér nepřetržitě hádal, bral si slovo a nesouhlasil. Fialu naproti tomu ještě vystoupit neslyšel. To drtivá většina Čechů netuší.”


Slovenská pravda: Nový prezident Pellegrini si vybírá pracovní tým. Novinkou by mal v paláci byť aj poradcovský tím pre oblasť národnostných menšín. „Chcem, aby tu bol zástupca maďarskej komunity, aby tu bol zástupca rusínov, českej menšiny a všetkých ďalších, ktorí tu žijú,“ povedal Pellegrini. Po boku Pellegriniho by mohol byť aj spisovateľ a otec moderátoky Adely Vinczeovej Jozef Banáš ako poradca pre oblasť médií a kultúry. Pellegrini pre Markízu priznal, že toto meno určite vzbudí rozruch. „Je dnes najúspešnejším spisovateľom, má najviac prekladané knihy do rôznych svetových jazykov, myslím si, že by mohol priniesť zaujímavý pohľad na to, čo sa v spoločnosti deje,“ povedal. Banáš bol na zozname ŠtB a počas pandémie konšpiroval o tom, že covid vlastne nie je až taký nebezpečný. „Zatiaľ ste nás nepresvedčili o nebezpečenstve tejto ‚hnusoby‘,“ napísal ešte v septembri 2020 na Facebooku. Po tom, čo kvôli covidu skončil v nemocnici, svoj názor prehodnotil.


Jan Tománek na Radiu Universum: Objevuje se tady nová věc, a to je cenzura. A tato cenzura už začíná být životu nebezpečná, protože jenom díky oponentnímu názoru, nebo když někdo tyto postupy zpochybňuje, se může přijít k tomu, že jsou chybné, a může se to napravit. Ale pokud by toto neexistovalo? Dodneška je na YouTube zakázáno zpochybňovat vakcínu, je zakázáno mluvit o tom, že má vedlejší účinky, i když prokazatelně má, je zakázáno říkat alternativní možnosti léčby covidu, i když se ukázalo, že fungují, a jsou daleko lepší než nějaká vakcinace. Všechny tyto věci jsou na YouTubu, a na mnoha dalších médiích, potlačovány. Dobře, to se ještě bavíme o nějakém soukromém subjektu. Ale třeba ve Francii se připravuje ke schválení, nebo nevím v jaké je to fázi, přímo zákon, že by bylo nezákonné zpochybňovat lege artis lékařský postup, tedy třeba, že tato vakcína je špatně, nebo že nějaký léčebný postup je špatně. Ale tím se zamezí jakákoliv akademická diskuse, a to je životu nebezpečné pro celé lidstvo. To už jako přestává být legrace.


Vidlák: Nikde není žádný viník. Všichni to udělali dobře, jen to blbě komunikovali. Kdybychom výsledky eurovoleb extrapolovali na parlamentní volby, tak Pětikolka dosáhla čtyřiaosmdesáti poslaneckých mandátů. Už chápete, proč klidně předpovídám, že za rok a půl mohou mít vládní strany klidně jen šedesát poslanců?

Nikdo nedal funkci k dispozici, nikdo nepřijal odpovědnost, nikdo ani nepřemýšlí o nějaké rekonstrukci vlády. Stejně tak nikdo na opozici nepřemýšlí, proč jeho úsilí absolutně neodpovídá volebnímu výsledku. U vlády za to může komunikace, u opozice za to můžou média… Ale nikde za to nemůže špatná taktika, špatný lídr, špatná myšlenka, nefungující koalice a nesmyslný politický produkt, který vlastně nikdo nechce.

Ale hlavně, a to je vlastně to nejhorší, nikdo nemá žádné kádrové rezervy, kterými by nahradil ty, kteří se o neúspěch postarali. Když bordel přestane vydělávat, je třeba vyměnit kurvy a ne postele… Ale ony žádné nové politické kurvy vlastně ani nejsou… Piráti nemají nikoho, kým by nahradili nebinární Pekso a Kolajo. Socdemáci nemají nikoho, koho by nasadili místo Šmardy a Zaorálka. Hamáček jim pro jistotu ještě utekl. ODS nemá nikoho na místo Blyštivého Péti. Nemají. Nahradit Fialu Kubou nebo Blažkem, to nic neřeší. Museli by nasadit Zahradila, ale ten má mnohem menší šanci než mladí moderní a dynamičtí jinoši typu Eva Decroix.

Ani Jurečku nebo Markétu Pekarovou Adamovou není kým nahradit. Obzvlášť od doby, co je Feri v lochu a Výborný dělá neschopného ministra zemědělství.

PRO nemůže nahradit Jindru Rajchla a nemůže nahradit ani Haška ani ostatní místopředsedy. SPD nemůže nijak nahradit Okamuru nebo Radima Fialu. Lidi došli. Všude. I strany, které kdysi měly stamilionové rozpočty a rozvinutou členskou politiku, nejsou schopny připravit obětního kozla, naházet na něj všechny hříchy, rituálně se očistit jeho vyhnáním a tvrdit, že vše je zase v pořádku, protože pana Ztopořený klacek nahradil pan Čistý a po něm pan Konsenzus. U Fialy se to nějak zaseklo. I když je to nejhorší premiér všech dob až k Boleslavu třetímu, Ptákostrana není schopna vygenerovat někoho jiného, aby mohla tvrdit, že už jsou zase tou správnou pravicovou alternativou pro naší zemi.

Dokonce si v ODS museli ponechat i Řeporyjce. Museli mu (slovy Marka Bendy) odpustit a teď budou muset trpět jeho naprosté utržení z řetězu, kdy už útočí naprosto nezřízeně. Chápete to? ODS MUSELA STRPĚT, že její tváří je prdel Pavla Novotného. V politice se neodpouští. Tam žádné morální kategorie neplatí. Když Novotného nevyhodili, i když je každý den strašně poškozuje, tak ho prostě vyhodit nemohli.

A tak zbyde jen zaťatost. Všichni stisknou zuby a pojedou dál tak, jak jeli doposud. Nemohou jinak. Nemají pro to lidi. Nemají plán B a C, stejně jako ho nikdo nemá na Ukrajině.


EuroAsia Daily: Před několika měsíci, ve dnech 19. až 20. září 2023, provedl Ázerbájdžán vojenskou operaci, v jejímž důsledku se celé území neuznané republiky Náhorní Karabach dostalo pod kontrolu oficiálního Baku. Saakašviliho příznivci považují Turecko a Ázerbájdžán za spojence. Nelze vyloučit, že pokud vyhrají parlamentní volby, inspirované úspěchem Ázerbájdžánu v Karabachu, gruzínská opozice se pokusí zaútočit na Jižní Osetii, aby v zájmu Západu otevřela druhou frontu proti Rusku. I kdyby však Gruzínský sen vyhrál volby, Moskva bude muset posílit vztahy s Cchinvali a dohlížet na ekonomickou situaci a situaci na ukrajinské frontě. Gruzie se každopádně nevyrovná s územními důsledky války z roku 2008 a turecko-ázerbájdžánský tandem se nezmění ve spojence Ruska. O Arménii je lepší neříkat vůbec nic, protože i bez Nikola Pashinyana je osud této zakavkazské země velmi mlhavý a nejistý. Ukazuje se tedy, že osud postupně tlačí Rusko k přijetí Jižní Osetie a silnému spojenectví s Abcházií.


Kaj mě ještě možete najit...
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook - Black Circle
  • Vkontakte Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Vkontakte Social Icon

© 2008  Ladislav Větvička. GDPR.

bottom of page